Monday, September 3, 2007

THE SIMPSONS: Η ΤΑΙΝΙΑ

κριτική: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
Ποιοι είναι πάλι αυτοί;Όποιος έκανε την ερώτηση έχει χάσει επεισόδια. Έχει χάσει -πιο συγκεκριμένα- 400 επεισόδια της Οικογένειας Σίμπσονς μια σειρά κινουμένων σχεδίων -από τις σπάνιες ευκαιρίες που του προσφέρει ο (παλιό)κοσμος της τηλεόρασης για σάτιρα του αμερικανικού και γενικότερα του δυτικού τρόπου ζωής.

Έχει υπόθεση; Έχει μια χαρά υπόθεση. Ο ανόητος Όμερ με διάφορες γκάφες του που προκαλούν αλυσιδωτές οικολογικές καταστροφές γίνεται ο υπαίτιος για να μπει η πόλη του, το Σπρίνγκφιλντ, σε καραντίνα. Το κράτος των ΗΠΑ αποφασίζει να την απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων και την δραπέτευση της οικογένειας στην Αλάσκα.

Αξίζει τον κόπο; Ο ανυποψίαστος θεατής που θα πάει να δει ένα διασκεδαστικό καρτούν ας προσέξει καλύτερα. Η ταινία είναι ακατάλληλη για ενήλικους που δεν είναι πολύ δεκτικοί στη σάτιρα –των εαυτών τους. Οι ανήλικοι έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουν πρόβλημα. Καταλαβαίνουν πάντα περισσότερα από όσα (νομίζουμε ότι) τους αφήνουμε να καταλάβουν. Το νόημα των «Σίμπσονς» αυτό είναι: να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού. Να καταλαβαίνεις πόσο φιλοτομαριστής και ανόητος είναι ο Όμερ, πόσο αφόρητα βολική και συνηθισμένη η Μαρτζ και κυρίως πόσο μας μοιάζουν. Γι’ αυτό και τα παιδιά, η Λίζα και ως ένα βαθμό ο Μπαρτ με τη σιωπηλή συναίνεση της Μάγκι, είναι που σώζουν την κατάσταση. Αυτά όμως αφορούν την κοινωνική προσφορά της σειράς στην κουλτούρα του τέλους του 20ού αιώνα. Η ταινία προσφέρει απλώς μια διασκεδαστικότατη (ιδίως στην αρχή) επιτομή του πιο επιτυχημένου από κάθε άποψη «ενήλικου» καρτούν με ένα επίχρισμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που είναι και ο καταλύτης της δράσης. Απλώς; Μα είναι ήδη πάρα πολύ.

Λεπτομέρειες: Χρειάστηκαν 18 χρόνια για να περάσει η σειρά από την τηλεόραση στο σινεμά. Για να γίνει αυτό θεωρήθηκε σωστό να συγκεντρωθεί ξανά η ιδρυτική ομάδα της σειράς -Τζέιμς Λ. Μπρουκς, Ματ Γκρέινιγκ (παραγωγή και σενάριο) Ντέιβιντ Σίλβερμαν (σκηνοθεσία)- ενώ στο σενάριο συνεργάστηκε και ο Τζόελ Κοέν.

Τελευταία πρόταση: Αν τους έχετε δει, δείτε τους. Αν δεν τους έχετε δει, δείτε τους οπωσδήποτε.

THE SIMPSONS MOVIE
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σίλβερμαν
Σενάριο: Τζέιμς Λ. Μπρουκς, Ματ Γκρένινγκ
Ακούγονται οι φωνές των: Νταν Καστελανέτα, Τζούλι Κάρβερ, Χανκ Αζάρια, Τζόε Μαντένια, Άλμπερτ Μπρουκς
Διάρκεια: 87' (ΗΠΑ-2007)