Sunday, September 9, 2007

Zodiac

Κριτική:Δημήτρης Βαρελάς
Ένας σαδιστής δολοφόνος παίζει με τα θύματά του. Οι πρώτοι άτυχοι είναι ένα νεαρό ζευγάρι. Ακολουθεί άλλος ένας φόνος, κι έπειτα, το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο παραλαμβάνει ένα σημείωμα, στο οποίο ο δολοφόνος υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το μακάβριο χόμπι του. Επίσημα, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε 6 φόνους, αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν υπεύθυνος για 37. Τα στοιχεία που βρέθηκαν από την αστυνομία τον συνδέουν με 50 φόνους. Δεν τον συνέλαβαν ποτέ. Αυτός ήταν ο Zodiac." Ο συγγραφέας Robert Graysmith περιγράφει, στο ομώνυμο best seller, το χαρακτήρα του διαβόητου δολοφόνου που τρομοκράτησε τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο, τη δεκαετία του '70. Ο Graysmith εργαζόταν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, όταν έφτασε το πρώτο, χλευαστικό γράμμα του δολοφόνου.

Ο David Fincher έχει σκηνοθετήσει ταινίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση: «Se7en», «The Game», «Fight Club». Πέντε χρόνια μετά το κατώτερο «Panic Room», ο Fincher παρουσιάζει το «Zodiac» βασισμένο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Robert Graysmith. Η ταινία εστιάζει σε πρόσωπα που προσπάθησαν να ανακαλύψουν τη ταυτότητα του serial killer 'Zodiac'. Ένας σκιτσογράφος που έχοντας εμμονή με την επίλυση μυστικών κωδικών θα αποκτήσει μανία με το θέμα αποκρινόμενος από την οικογένειά του, ένας αστυνομικός που προσπαθεί αλλά συνειδητοποιεί κάποια στιγμή τα όριά του, ένας δημοσιογράφος που οδηγήθηκε μεθώντας στη καταστροφή.

Ο Fincher αποδεικνύεται τελειομανής προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια σε εξωφρενικό βαθμό. Η φωτογραφία του Harris Savides είναι κυριολεκτικά μάθημα για όλους. Ερμηνείες τέλειες από ολόκληρο το cast. Η διάρκεια της ταινίας στα 160 λεπτά φαίνεται τρομακτική αλλά στη πραγματικότητα αν απορροφηθείς στο ρεαλιστικό κόσμο που σε μεταφέρει η ταινία δεν το καταλαβαίνεις αυτό. Διατριβή στο σκοτεινό μυαλό κάποιου που ποτέ δεν φανερώνεται και που ακόμα και σήμερα κανείς δεν είναι 100% σίγουρος ποιος είναι. Μια ολοκληρωμένη πρόταση από ένα δημιουργό που αφήνει εποχή και μια ταινία που σίγουρα θα είναι μέσα σε πολλά βραβεία τη φετινή χρονιά.